Ismét terítéken a kórházi ágyak felszabadítása

Megosztás

Tavasszal hatalmas felháborodást váltott ki hazánkban az egyik hétről a másikra történő kötelező kórházi ágyfelszabadítás. Amiről utána a kormányoldal azt mondta, hogy valójában meg sem történt, de legalábbis nem kötelezően. Most újra előjött a téma a második hullám elérkezésével.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint az egészségügyi dolgozókat tesztelniük kell, ha felmerül a fertőzésgyanú, mert a rendszer összeomlását jelentheti, ha a munkatársaik kéthetes karanténban vannak.

Könnyebb lesz a felkészülés az esetleges új kórházi hullámra a koronavírus-járványban – mondta Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Portfolio.hu-nak adott interjújában.

Ficzere szerint a tavaszi időszak legfontosabb tanulsága, hogy a kórházi ágyakat úgy kell fokozatosan szabaddá tenni, ahogy a járványügyi helyzet megkívánja. Jelenleg a betegeket a Dél-Pesti Centrumkórházban és a Korányi Intézetben kell elkülöníteni, ezzel lehetőség adódik a többi fekvőbeteg intézményben kezelt betegek fertőződésének elkerülésére.

Azt is elmondta, ha a két intézmény kapacitásai kimerülnek, a többi kórháznak is részt kell vállalni a feladatból, amelyre szabadon tartott ágyakkal kell felkészülni.

Ficzere úgy véli, egy másik fontos tapasztalat, hogy az egészségügyi dolgozóknak még jobban kell ügyelniük a higiénés szabályok, a maszkhasználat betartására. Nagyon fontos szerinte, hogy tesztelni kell őket, mert ezzel ki lehet küszöbölni a kéthetes karantént, amennyiben nem fertőződtek meg.

A rendszer összeomlását jelentheti, ha a kollégáink karanténban töltött hetei nehezítik a betegellátás – mondta.

Az elnök arról is beszélt, hogy a betegek óvatosabbak lettek a koronavírus miatt az intézménylátogatáskor. “Úgy tűnik, hogy most csak azok jönnek a kórházakba, akiknek az állapota ezt valóban indokolja.

Persze felmerül annak a kockázata is, hogy a fertőzéstől való félelmükben azok a betegek is távol maradnak az intézményektől, akik számára alapvető fontosságú lenne a vizsgálatok elvégzése, illetve a kezelés elindítása. Szeretném őket megnyugtatni, hogy a kórházakban mindent megteszünk azért, hogy a hozzánk forduló betegek ne fertőződjenek meg.”

– mondta Ficzere.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek